Hisense VRF sistem i sistem toplotnih pumpi - „Gourmet Edukativni Centar’’ u Vrdniku

Hisense VRF sistem i sistem toplotnih pumpi - „Gourmet Edukativni Centar’’ u Vrdniku

Objekat „Gourmet Edukativni Centar’’ na Vrdniku na Južnim padinama Fruške Gore je primer takvih težnji. Cilj je stvoriti najfunkcionalnije rešenja koje ce investiciono i eksploataciono predstavljati dobar i siguran izbor u poredenju sa konvencionalnim sistema grejanja i hladenja. Izabrali smo hibridni sistem u kombinaciji Hisense VRF freonskog visoko efikasnog sistema, toplotne pumpe vazduh voda u split varijanti i gasnog kondenzacionog kotla.

 

 

Sistem pruža fleksibilnost kombinovanja u razlicitim radnim uslovima, najviši stepen efikasnosti uredaja i najisplativiju opciju za samog korisnika u pogledu eksploatacije. Hotel se sastoji od nekoliko celina, ukupne površine neto 1.109,00m2, spratnosti Su+Pu+2, koje u skladu sa namenom zahtevaju razlicite uslove termickog i higijenskog kvaliteta unutrašnjeg vazduha.

 

Objekat cine: smeštajne jedinice za smeštaj gostiju, profesionalna i edukativna kuhinja, bio bašta, restoran od 50 mesta, restoran od 80 mesta (velika konferencijska sala), mala konferencijska sa 24 mesta, prodajni i izložbeni centar lokalnih proizvoda, spa i relax zona.

 

Za izazovnu ventilaciju kuhinja projektovani su zasebni, nezavisni sistemi ventilacije. Sistem sa eko napama za prihvat otpadnog vazduha i masnih para sa termoblokova; sistem za odvod otpadnog vazduha sa kuhinjskih napa; instalacija za dovod svežeg vazduha u napu i instalacija za nadoknadu vazduha u prostoru kuhinje.

 

Instalacija nadoknade svežeg vazduha u kuhinji za rad sa 100% svežim vazduhom povezani su na nezavisni VRF freonski sistem. Nominalni kataloški kapacitet spoljašnje VRF jedinice za ove uredaje iznosi za grejanje Qgr=50 kW, za hladenje Qhl=45 kW; Unutrašnje gasne instalacije za napajanje gasnog uredaja. Za konferencijske sale i restorane primenjene su unutrašnje kanalske, visokopritisne jedinice u prostoru spuštenog plafona, povezane kanalskim razvodom sa ventilacionim elementima, koji omogucavaju ravnomeran i ugodan raspored tople i hladne vazdušne struje u zoni boravka ljudi. Zahtev za ventilacijom je veoma važan, kako bi prisutni imali adekvatnu kolicinu kiseonika i svežeg vazduha i bili fokusirani za pracenje razlicitih strucnih sadržaja.

 

Koncept KGH instalacija koncipiran je na sledeci nacin:

  • Sve spoljašnje jedinice za grejanje i hladenje su na krovu objekta, dok je gasni kotao u tehnickoj prostoriji u suterenu samog objekta;
  • Toplovodni deo instalacije – split toplotna pumpa - vazduh voda, za podno grejanje delova suterena i prizemlja; gasni kondenzacioni kotao za zagrevanje akumalicionih bojlera i napajanje instalacija podnog grejanja. Ukupan toplotni kapacitet iznosi 60kW;
  • VRF freonski sistem za grejanje i hladenje ulaznih holova, restorana, konferencijskih sala, soba i hodnika. Podno grejanje pruža podršku VRF sistemu na ekstremnim zimskim temperaturama.

 

 

Kolicina vazduha potrebna za multifunkcionalnu salu iznosi 2000m3/h, dok u sali za rucavanje 2000m3/h. Ulazni hol se greje i hladi putem kasetnih jedinica, a sobe za boravak gostiju putem kanalskih tankih, niskopritisnih jedinica u prostoru spuštenog plafona povezanih direktno sa potisnom-ubacnom i odsisnom rešetkom.

 

Uredaji su povezani:

  • sa senzorom prozora, gde se njegovim otvaranjem, prekida rad unutrašnje VRF jedinice, da se energija sistema ne bi rasipala, dok se zatvaranjem, uredaj aktivira automatski na prethodno podešeni režim;
  • na karticni sistem sobe, te prilikom izlaska gosta iz sobe uredaj prestaje sa radom. Svi VRF uredaji su kontrolisani smart sistemom, dok se sa recepcije preko centralnog Hisense VRF kontrolera dodatno upravlja svim funkcijama uredaja, periodima rada, kao i ogranicavanjima promena od strane korisnika.

Kompletan sistem kontrole je povezan na Modbus BMS prokol centralnog nadzora. Nominalni kapaciteti odabranog VRF sistema iznose: Qhl=112 kW – za hladenje, Q=126 kW –za grejanje.

  • Instalacije komforne ventilacije za restoran, konferencijske sale su: ventilaciono rekuperatorske jedinice; elektricni predgrejac vazduha koji štiti rekuperator od zaledivanja pri niskim temperaturama svežeg vazduha kao i elektricni dogrejac vazduha u sistemu ventilacije i vazdušnog grejanja SPA centra u suterenu. Distribucija vazduha je kanalima od pocinkovanog celicnog lima i distributivnim ventilacionim elementima;
  • Instalacije odsisne ventilacije mokrih cvorova i toaleta rešena je putem centralnih krovnih ventilatora;

 

Posebna celina ovog kompleksa je SPA, mesto namenjeno za odmor i opuštanje gostiju. Grejanje spa centra je rešeno podnim grejanje. Cevi se polažu u obliku „puža”. Minimalna unutrašnja projektna temperatura za SPA deo iznosi tun = 22°C. Prema želji investitora ovaj deo se može dodatno dogrevati instalacijom ventilacije i vazdušnog grejanja. Instalaciju ventilacije cini ventilaciono rekuperatorska jedinica, elektricni predgrejac vazduha i dogrejac vazduha. Projektovana temperatura ubacnog vazduha u prostor SPA dela iznosi tub = 25°C. Nakon jednogodišnjeg rada objekta i sistema, kao i povratnih informacija korisnika, dobili smo potvrdu da je sistem koncipiran, projektovan i izveden tako da korisnik i gosti imaju sve uslove komfora prilikom boravka i organizacije razlicitih vrsta dogadaja u ovom objektu.