ŠTA JE PELET?

Pelet se dobija kompresovanjem biomase, najčešće drveta. Osnova za drveni pelet je piljevina, koja je višak u proizvodnji građevinskog materijala i nameštaja.

Pelet se najčešće prodaje u džakovima težine 15kg, a kvalitetan pelet imaće manji udeo vode i ne sadrži veštačke lepkove, jer je prirodni lepak koji se istiskuje iz drveta tokom kompresije dovoljan da peletu pruži njegov prepoznatljiv cilindrični oblik. U Srbiji raste interesovanje i za agropelet, koji se dobija od sojine slame.

PREDNOSTI KORIŠĆENJA I GREJANJA KOTLOVIMA NA PELET

U Srbiji je grejanje na pelet posebno praktično, jer je pelet široko dostupan i povoljan, dok veliki broj kuća ima ugrađene dimnjake.

Pelet je energent koji će nastaviti da se koristii i kada se zakoni o zaštiti životne sredine pooštre i usklade za zakonima EU, jer je pelet nusprodukt drvne industrije, a ne razlog zbog koga se stabla seku. Pelet se jednostavno transportuje, skladišti i koristi, a čak i deca mogu da dodaju pelet u rezervoar kotla, jer je rezervoar hladan. Kotao na pelet izuzetno se lako čisti, jer pelet ostavlja daleko manje pepela od drveta.

UŠTEDA NOVCA TOKOM GREJNE SEZONE

Korišćenje čak i najmanje peći na pelet obezbeđuje da potrošnja struje u domaćinstvu zimi ne ulazi u višu obračunsku zonu. Pelet je štedljiviji i od drugih tipova goriva.

Efikasnije gori od drveta i jeftiniji je od lož ulja. Samo su gas i ugalj isplativi koliko i pelet, pri čemu većina domaćinstava nema pristup gasovodu, dok će ugalj u budućnosti biti povučen iz upotrebe. Grejanje na pelet donosi uštedu od oko 300 evra po grejnoj sezoni za kuću površine 120m2, što znači da će se kompletna oprema, sa gorionikom i rezervoarom, isplatiti za pet godina, a često i brže. Ušteda će biti još veća ako se pelet kupuje tokom leta, kada se proizvodi najviše peleta.
Ne treba zaboraviti ni da će cena struje nastaviti da raste narednih godina, tako da će pelet komparativno biti sve isplativiji.

EFIKASNOST GREJANJA KOTLOVIMA NA PELET

Grejanje na pelet je jedan od najproduktivnijih vidova grejanja, sa stepenom iskorišćenja od oko 90%, u zavisnosti od kvaliteta peleta i tipa kotla. Osim direktne efikasnosti, koja je posledica kompletnog sagorevanja peleta u kotlu, ovo gorivo je i indirektno efikasno. Veoma malo ljudske energije troši se na nošenje ogreva, punjenje i nadgledanje peći, tako da grejanjem na pelet štedite svoj novac indirektno, jer štedite svoje vreme.

AUTOMATSKI RAD I FUNKCIONALNOST KOTLOVA NA PELET

Kotlovi na pelet mogu imati integrisani rezervoar i sistem za dodavanje peleta ili rezervoar i kotao mogu biti smešteni jedan pored drugog, sa sistemom za automatski transport peleta od rezervoara do kotla.
Mnogi brendovi proizvode kotlove na čvrsto gorivo koji se mogu pretvoriti u kotao na pelet tako što se na kotao dodaje gorionik za pelet. Na taj način, vlasnik može po izboru preći sa čvrstog goriva na pelet i obratno..

Savremeni kotlovi na pelet imaju i mnoge napredne funkcije. Primera radi, kotlovi samostalno predviđaju kada će biti potreban pojačan rad ili kada treba usporiti sagorevanje. Sve to dodatno olakšava korišćenje kotla, posebno kada se kotao na pelet programira da se samostalno uključuje i isključuje.

DUGOTRAJNOST KOTLOVA NA PELET

Kao i svaki kotao u kome se razvijaju visoke temperature, i kotao na pelet ima određen rok trajanja. Garancija na kotao odnosi se na prvu godinu ili dve, ali problemi su u toj fazi veoma retki. U realnosti, kotovi na pelet traju između 10 i 20 godina, naravno pod uslovom da ste kupili kvalitetan kotao, kao što su kotlovi kompanije BURNiT. Ako pretpostavimo da će kotao trajati 15 godina, i da je svoju cenu otplatio posle sedam godina, taj kotao će osam godina donositi čistu uštedu zj. zaradu vlasniku.

ZAŠTO KUPITI KOD NAS?

BURNIT je vodeći evropski proizvođač peći i kotlova za pelet, sa odličnom servisnom podrškom i pećima/kotlovima koji koriste najnovije tehnologije. Kompanija se nalazi u Bugarskoj, što omogućava brzu i efikasnu tehničku podršku, kao i brzu dostupnost novih modela, uz poštovanje svih evropskih standarda po pitanju kontrole kvaliteta i podrške kupcima. Delta Term je jedan od dva ekskluzivna partnera bredna BURNiT u Srbiji, sa direktnim pristupom rezervnim delovima i dodatnoj opremi, uz najbolje obućene projektante i instalatere. Ako, osim kotla, kupujete i druge delove sistema centralnog grejanja, kao što je podno grejanje, Delta Term je idealn partner za vas, jer upravo je projektovanje i instalacija takvih sistema jedna od naših užih specijalnosti.ŽELITE DA SAZNATE VIŠE O GREJANJU NA PELET?
POTREBAN VAM JE TEHNIČKI SAVET?
ŽELITE DA SAZNATE KOLIKO BI VAS KOŠTAO PRELAZAK NA GREJANJE NA PELET?

Darko Miković
+38169641427
Mihajlo Stanojev
+38162641686
Zoran Zirojević
+38162392766
Dostupni smo svakog radnog dana od 8-16h

Postavi po rastućem redosledu

17 Artikala